Paperin valmistusta Raumalla: Taneli Väänänen, UPM

Termos mä oon Taneli. Kirjottelen tosiaan tänä kesänä teille arvoisa yleisöni kesätyöblogia. Yliopisto opintoja mulla on takana kaksi vuotta, ja pääaineena mulla on energia- ja prosessitekniikka sekä sivuaineena kemia. Viime kesän jälkeen päätin, että logistiikka-ala on nyt nähty ja seuraavaksi kesäksi pitäisi saada töitä kiinnostavampien aiheiden parista. Ahkera hakemusten lähettely ympäri Suomea palkittiin soitolla UPM:ltä. Vietän tämän kesän siis kiistellysti Suomen parhaassa kesäkaupungissa, mutta ehdottomasti parhaassa excursiokohteessa eli Raumalla. 

Aloitin kesätyöt UPM:n Rauman paperitehtaalla toukokuun alussa. Tehdas kuuluu UPM Communication papers -liiketoimintoon, joka on muuten maailman suurin graafisten papereiden valmistaja. Communication papersin muut tehtaat Suomessa löytyvät Jämsänkoskelta, Lappeenrannasta ja Kouvolasta, sekä ulkomailta Saksasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Näillä tehtailla valmistetaan sanomalehtipapereita, aikakausilehtipapereita sekä hienopapereita (toisin sanoen toimistopaperia). 

UPM Rauman tehdas tuottaa päätuotteenaan LWC-paperia eli kevyesti päällystettyä aikakausilehtipaperia. LWC-paperi on ominaisuuksiltaan kiiltävää, kirkkaan valkoista ja sen graafiset paino-ominaisuudet ovat hyviä. Nimestääkin huomaten LWC-paperia käytetään lehdissä, mutta myös kirjoissa, missä vaaditaan tarkkoja kuvia. Raumalla paperia valmistetaan kahden paperikoneen voimin, PK1 ja PK4, joista jälkimmäinen on muuten Suomen uusin paperikone. Lisäksi tehdasalueella toimii: RaumaCell, joka tuottaa fluff-sellua hygieniatuotteisiin. Rauman biovoima, joka tuottaa höyryä paperitehtaalle, lämpöä Rauman kaukolämpöverkkoon ja sähköä. Sekä UPM:n työntekijöiden operoima jätevedenpuhdistamo, jossa käsitellään UPM:n sekä Metsä Fibren viereisen tehtaan ja Rauman kaupungin jätevedet. 

Paperin pääraaka-aineena ei Raumalla käytetä ehkä ykiläisille tutumpaa sellua, vaan TMP-massaa eli hierrettä. Hierrettä valmistetaan hiertämällä haketta pyörivien metalliterien välissä, jolloin kuidut irtoavat toisistaan lämpötilan nousun ja mekaanisen työn ansiosta. Hierteen etuina selluun verrattuna ovat paljon parempi saanto prosessista ja pienemmät päästöt. Hierteen sekaan lisätään, kuitenkin vähän sellua ja CTMP-massaa parantamaan paperin ominaisuuksia. CTMP-massa taas on ikään kuin hierteen ja sellun välimuoto, jonka valmistuksessa hyödynnetään sekä kemiallista ja mekaanista prosessia, mitä valmistetaan tehtaalla yhdellä linjastolla. 

Mun paikkani tältä tehtaalta löytyy pituusleikkurilta, siellä suurista konerullista leikataan pienempiä asiakasrullia. Ensimmäisten kuukausien aikana olen oppinut pituusleikkurin toiminnan lisäksi muun muassa siltanosturin käyttöä ja teollisuustasoista askartelua, mutta itse mun työstä enemmän sitten ensi blogissa. Muistakaa nauttia kesästä ja syödä paljon jäätelöä! 

-Taneli 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *