Metsäalan tuotantoa sahalla: Otso Keskinen, Metsä Fibre Vilppulan saha

Moro arvon lukijat! Oon Otso ja työskentelen Metsä Fibrellä Vilppulan sahalla. Aloittelen tuossa syksyllä kolmannen vuoteni yliopisto-opiskeluja. Pääaineenani minulla on ympäristötekniikka, mutta olen kiinnostunut aika tasaisella tavalla kaikesta tekniikasta. Varsinkin, jos sillä voidaan edesauttaa biodiversiteetin ylläpitoa ja vastata ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin.

Ennen kuin kuvailen tarkemmin omaa työtoimenkuvaani, olisi fiksua esitellä itse firma paremmin. Moni voikin jo tietää, että Metsä Fibre on osa laajempaa metsäteollisuuskonsernia Metsä Groupia. Metsä Fibrellä keskitytään puupohjaisten biotuotteiden, kuten sahatavaran, sellun, bioenergian ja biokemikaalien tuottamiseen. Muita Metsä Groupin toiminta-alueita Fibren lisäksi ovat puunhankintaan keskittyvä Metsä Forest, puutuotteita valmistava Metsä Wood, pehmopaperin tuottaja Metsä Tissue, sekä kartonkivalmistaja Metsä Board.

Niille, jotka ovat vähemmän karttoja selailleet tai kotimaassa matkustelleet, voinkin selkeyttää, että Vilppula sijaitsee Mänttä-Vilppulan kunnassa Pirkanmaalla, lähellä Keski-Suomen rajaa. Vilppulan saha on yksin neljästä Metsä Fibren sahasta, jotka muut sijaitsevat Lappeenrannassa, Raumalla ja Rengossa. Vilppulan sahalla käytetään sahatavaran raaka-aineena pohjoista kuusipuuta ja sen tuotteista noin 80 % menee vientimarkkinoille. Kuusisahatavaraa käytetään erityisesti materiaalina sisustuksessa ja muussa rakentamisessa. Muita tuotannossa syntyviä materiaalivirtoja ovat hake sekä kuori ja puru. Haketta hyödynnetään sellun valmistuksen raaka-aineena, kun taas puun kuorta sekä sahanpurua hyödynnetään bioenergiana esimerkiksi Vilppulan sahan omassa voimalaitoksessa.

Sahausprosessi on lähtökohtaisesti helposti selitettävä ja myös ymmärrettävä prosessi. Sahalle kuljetetaan rekoilla suuria määriä kuusitukkeja, joista sitten useamman tuotantovaiheen jälkeen saadaan erimittaisia ja kuivattuja lautoja ja lankkuja. Lyhykäisyydessään tuotantovaiheet etenevät näin: Tukkilajittelusta tukit kulkeutuvat linjoja pitkin sahaukseen ja tuorelajitteluun, josta sahatavara kulkeutuu rimoitukseen ja kuivaamoon ja viimeisenä kuivattu tavara lajitellaan ja paketoidaan.

Vilppulan sahalla työskentelen tuotannon tehtävissä tuorelajittelun työpisteellä. Tuorelajitteluun kulkeutuva sahatavara jakautuu kahdelle linjalle: lankku- ja lautapuolille. Linjojen toiminta on hyvin automatisoitua, mutta pisteellä operoivalla työntekijällä on vastuu ylläpitää ja säädellä laitteita vastaanottaakseen sahatavara kuljettimille ja ohjata tavara eteenpäin prosessissa. Aina välillä ei linjan hallintaan riitä pelkkä nappien painelu ja tietokoneella operointi, vaan tyypilliseen työpäivään kuuluu satunnaisia vinoon menevien lautojen ja lankkujen oikomisia tai ruuhkien purkuja jossain päin linjastoa.

Työtehtäviini tuorelajittelussa kuuluu sahatavaran eränvaihtojen huolehtiminen, sahausjäljen ja tuotteiden muun laadun analysointi ja valvonta, tarvittava sahaterien vaihto, ennakkohuollot ja vikailmoitusten teko, sekä tuotannon jatkuvasta käymisestä huolehtiminen. Tuorelajittelupisteellä riittää yksi käsipari huolehtimaan tästä kaikesta, mutta kesän aikana on tullut huomattua, että tietyissä ongelmatilanteissa, kuten suurien ruuhkien purussa, helpottaa roimasti, jos työkaverit auttavat hikoilussa.

Tässähän voisi lätistä vaikka kuinka pitkästi omasta työstään ja hypätä syvään päätyyn prosessien selittämisessä, mutta haluan säästää sitä selitettävää myös tuleviin teksteihin. Työpäivien menoista ja kesän kuulumisista pitänee siis kertoa tarkemmin seuraavalla kirjoituskerralla. Kiitokset lukijoille, ensi kertaan! Meikäläinen menee nyt nauttimaan kesäauringosta.

– Otso

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *