Lämpövarastojen tuotekehitystä: Ville Kumpulainen, Polar Night Energy

Heissulivei!

Meikäläinen on Ville ja sain ilokseni kirjoitella mun kesäduuneista tänne blogiin teille. Aloittelen syksyllä viidennen vuoden opintoja (hui) ja tänä kesänä oon päässyt töihin Polar Night Energy:lle hiekkalämpövarastojen pariin. Tää on mun ensimmäinen kesä toimistohommissa ja Tampereella kesäduunissa, mikä on mukavaa vaihtelua parin haalarihommakesän jälkeen.

Pääaineenani oon tosiaan opiskellut energiatekniikkaa ja sivuaineena sekä kandi- että maisterivaiheessa automaatiota, jossa systeemien hallinta on vielä tarkemmin ottaen maisterivaiheen suuntaus. Tämä on tuntunut itelle kiinnostavalta kombolta, jonka myötä on oppinut höyrypiirin ja termodynamiikan lisäksi myös miten näitä erilaisia systeemejä voidaankaan ohjata ja säätää. On ollut mukava huomata, että opittua asiaa on päässyt soveltamaan myös käytännössä nyt kesätöissä.

Polar Night Energy on itseasiassa entisten ykiläisten, Tommi Erosen ja Markku Ylösen vuonna 2018 perustama yritys, joka siis toimittaa korkean lämpötilan hiekkalämpövarastoja. Polar Night Energy (lyhyemmin PNE) onkin nuori ja kasvava startup yritys, jonka henkilöstömäärä on lähes tuplaantunut tänä vuonna noin 15 henkeen. Hiekka lämmön varastoinnin väliaineena on ollut ehkä yllättävänkin uusi ja merkittävä innovaatio, joka on saanut myös paljon mediahuomiota jopa maailmanlaajuisesti. Ensimmäinen kaupallinen 8 MWh pilottilaitos valmistui Kankaanpäähän vuonna 2022 ja tänä vuonna käynnistyi projekti Loviisan Lämmölle toimitettavasta 100 MWh varastosta. Joku voisi jopa sanoa että business is booming.

Työporukka on ollut tosi mukavaa ja mukaan on ollut helppo päästä. Ehkä jopa hieman ykimäinen ilmapiiri ollut, sattuneista syistä. Toimistohommat on maistuneet hyvässä porukassa. Mä työskentelen itse tänä kesänä R&D-tiimissä, joka tulee sanoista “Research and Development”, eli siis käytännössä tuotekehitystä tehdään. Lämpövaraston perustoiminta ja design on jo itsessään aika pitkälle hiottuja, mutta erityisesti sähköverkon taajuuden hallintaan käytettävien reservimarkkinoiden osallistumiseen liittyy vielä tehtävää. Näihin hommiin mun työtehtävät tänä kesänä aika vahvasti liittyykin, mutta niistä kerron vähän tarkemmin seuraavassa postauksessa.

Miten mä sitten päädyin tänne? Reilu vuosi sitten satuin olemaan YEDI ry:n (YKIn alumnijärjestö) kokouksessa YKIn alumnitoimarin roolissa ja satuin sanomaan että pitäisi kandiaihe keksiä. No siitäpä sitten yksi asia johti toiseen ja pian olinkin tekemässä kandintyötä yhteistyössä PNE:n kanssa. Työhön oltiin sen verran tyytyväisiä että tämän vuoden alussa päädyttiin sopimaan että tulen sitten kesäduuniin. Kandintyöni myös osittain käsitteli samoja asioita, joiden parissa nyt työskentelen. Eli kannattaa siis kulkea siihen suuntaan mikä itseä kiinnostaa ja tarttua rohkeasti mahdollisuuksiin. Itse myös tykkäsin siitä että kandiin sai ohjausta yliopiston lisäksi myös yrityksen suunnalta mistä oli merkittävä apu.

Noniin eiköhän tämä bloggari kuittaile tältä erää ja toivottele lukijoille leppoisaa heinäkuuta. Jos ootte kesäduunissa niin ottakaa siitä kaikki irti ja jos puolestaan lomalla niin nauttikaa siitä täysin rinnoin!

-Ville

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *