Lämmöntalteenottolaitoksen käyttöönottoa: Olli Tammenlarva, Ballmovers

Moro moro! Meikämassavirta on Olli, opiskelen pääaineena konetekniikkaa ja sivuaineena energiatekniikkaa. Energia- ja prosessitekniikka onkin se mikä saa sydämen lyömään ja auringon nousemaan. Tai ainakin lampun syttymään. Olen työskennellyt Ballmoversilla lokakuusta asti koulun ohella tuntihommina suunnitteluinsinöörinä ja nyt kesän ajan täysipäiväisenä käyttöönottoinsinöörinä Ballmoversin asiakkaalla, Tampereen Energialla. Kerron seuraavassa kirjoituksessa tarkemmin kesän hommista, mutta otetaan tähän väliin lyhyt esittely sekä Ballmoversista että kesän projektista.

INTOHIMONA TEHOKKUUS
Ballmovers on tamperelainen vuonna 2022 perustettu energia- ja prosessialan projektinjohdon asiantuntijayritys. Ballmovers tarjoaa ammattitaitoista, vahvaa osaamista monenlaisiin eri projekteihin ja projektin eri vaiheisiin. Ballmoversilla vankka kokemus ja tuore osaaminen yhdistyvät, mahdollistaen monipuolisen ja asiakaslähtöisen palvelun. Työskentelymme keskiössä on tehokkuus, ja pyrimme aina löytämään parhaat ratkaisut asiakkaidemme tarpeisiin. Asiakkaamme onnistuminen tarkoittaa, että olemme tehneet työmme hyvin.

Olen viihtynyt Ballmoversilla todella hyvin, lyhyesti sanottuna työyhteisö on loistava ja hommat mielekkäitä. Omiin hommiin pystyy vaikuttamaan hyvin ja projekteja on laidasta laitaan. On hieno päästä tekemään laajasti erilaisia tehtäviä eri projektien parissa.

Työskentelen tänä kesänä Tampereen Energian lämmöntalteenottoprojektissa käyttöönottoinsinöörinä. Naistenlahden voimalaitosalueelle rakennetaan uusi lisälämmöntalteenottolaitos, jossa Naistenlahden biovoimalaitoksen savukaasuista saadaan vielä entistä enemmän lämpöä hyötykäyttöön tamperelaisten koteja lämmittämään.

Ennen lisä-LTO-projektia biovoimalaitoksen savukaasujen loppulämpötila on noin 50 astetta. Uuden lämpöpumppuja hyödyntävän lämmöntalteenottoprosessin myötä savukaasujen loppulämpötila jää noin 20 asteeseen. Hukkalämpöä saadaan talteen 20 MW edestä. Projekti on saanut tukea Työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Projekti pienentää lämmittämisen hiilijalanjälkeä, vähentää polttoaineiden käyttöä sekä vakauttaa kaukolämmön hintaa. Lämmöntalteenottoprosessissa syntynyt lauhdevesi käsitellään ja käytetään uudelleen kattilan ja kaukolämmön lisävetenä, mikä myös osaltaan parantaa kaukolämmöntuotannon kustannustehokkuutta.

Käyttöönottoinsinöörin tehtävänä on ottaa käyttöön prosessin eri järjestelmiä. Järjestelmille tehdään asennustarkastuksia, painekokeita, piiritestauksia, kylmäkoestuksia (ns. vesiajoja) sekä lopuksi kuumatestauksia. Varmistetaan siis, että systeemit toimivat kokonaisuutena odotetusti. Lopuksi laitokselle tehdään vielä lopulliset koeajot ennen luovutusta.

Käytännössä työ on todella monipuolista. Kesän aikana osallistun työmaakokouksiin sekä tietysti moniin muihin kokouksiin, seuraan asennustöiden edistymistä, seuraan painekokeiden suorittamista, kommunikoin valvomon kanssa prosessierotusten tekemisestä ja osallistun muihin käyttöönottoon liittyviin aktiviteetteihin. 

Tässä lyhyt katsaus Ballmoversista ja meikäläisen kesän projektista, seuraavassa tekstissä paneudutaan sitten vähän tarkemmin itse projektiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *