Energiansäästöä taajuusmuuttajilla: Martta Järvinen, ABB

Energistä päivää! 

Oon Martta Järvinen ja yksi tän kesän kesätyöblogin kirjottajista. Mulla on nyt kaksi vuotta opintoja takana Ykillä ja pääaineenani on energia- ja prosessitekniikka, sivuaineena energiamurros.  

Tän kesän (kuten myös kaksi edellistä) vietän ABB:llä, joka on johtava teknologiayritys sähköistämisen ja automaation alalla. ABB:llä on asiakkaita niin energia-, teollisuus-, liikenne- kuin infrastruktuurialalla. Työntekijöitä ympäri maailmaa on yli 100 000, Suomessa n. 5300. Yrityksellä on toimintaa neljällä eri liiketoiminta-alueella. Itse työskentelen Motionin System Drives -divisioonassa, joka tarjoaa taajuusmuuttajia teollisuuden prosesseihin ja suuriin infrastruktuurisovelluksiin. Esimerkkejä käyttökohteista löytyy ihan laidasta laitaan paperikoneista telakoihin ja huvipuistolaitteisiin. 45 % maailman sähköstä kuluu moottoreihin, minkä takia taajuusmuuttajilla on erittäin tärkeä rooli energiankulutuksen pienentämisessä ja ympäristöystävällisemmän teollisuuden mahdollistamisessa. Ilman taajuusmuuttajaa moottori toimisi siis koko ajan täydellä teholla. Kysyin ystävältäni tekoälyltä, ja sen mukaan meidän ACS880 taajuusmuuttajalla voitaisiin säästää n. 20–60 % energiankulutuksesta.  

No mitä mä sitten teen täällä? Sitä on multa moni kysynyt ja tuntuu, etten vieläkään siihen täydellisesti osaa vastata, koska työpäivät poikkeavat toisistaan paljon. ABB on kansainvälinen yritys ja kuulun täällä Sales Support -tiimiin ja toimin Global Sales Support Engineer -harjoittelijana (suomeksi sanottuna oon siis myynnin tuessa harjoittelijana:) ). Meille tulee tänne Helsingin taajuusmuuttajatehtaalle (joka on myös maailman suurin laatuaan) asiakkaita ympäri maailmaa katsomaan ostamiaan laitteita, ja suurin osa mun ajasta menee asiakastapaamisissa, joiden aikana testataan muuntajia yhdessä. Nyt alkukesä onkin kulunut pääosin perehtyessä taajuusmuuttajien ihmeelliseen maailmaan ja niiden lukuisiin eri osiin, mutta oon myös ehtinyt olla paljon asiakkaiden kanssa. 

mun kolme työmoodia

Ekat viikot täällä töissä on mennyt tosi nopeesti, ja oon päässyt myös tutustumaan muiden tiimien kesäharjoittelijoihin. Muutenkin meidät kesätyöntekijät otetaan huomioon tosi kivasti täällä, ja oon ehtinyt myös osallistumaan kesätyöntekijöille tarkoitettuihin tapahtumiin. Töiden ohella oon ehtiny myös nauttimaan kesästä tekemällä vaikka mitä kivaa. Mutta kerron sitten myöhemmin tarkemmin, miltä mun työpäivät täällä oikeesti näyttää, nyt käyn hakemassa päivän 4. kahvikupillisen… 

-Martta 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *