Vesihuoltoa ja paikkatietoa: Juha Jormanainen ja Amanda Lukkarinen, Kangasalan Vesi

Kangasalan Vesi tuottaa vuosittain reilut kaksi miljoonaa kuutiota vettä kaupungin asukkaiden, teollisuuden ja maanviljelyn käyttöön. Vedentuotantoa on harjoitettu nyt reilun 70 vuoden ajan varsin menestyksekkäästi: Jakeluverkostoa on karttunut reilun 400 kilometrin verran. Tuotettu vesi on pohjavettä, joka ei vaadi niin laajaa käsittelyä kuin pintavesi, mutta tästä laajemmin myöhemmin tulevissa blogiteksteissä!

Lähes kaikki Kangasalan jätevedet johdetaan Tampereelle käsiteltäväksi. Jätevesiverkostoa on reilun 300 kilometrin matkalla ja jätevesipumppaamoita on 86 kappaletta.  Kangasalan Veden toiminta jakautuu karkeasti verkostopuoleen ja laitospuoleen. Verkosto vastaa nimensä mukaan verkoston kunnosta, ylläpidosta, huollosta ja mahdollisesta korjaamisesta ja esimerkiksi etäluettavien vesimittareiden asentamisesta. Laitospuolella taas tuotetaan itse tuote, eli laadukas talousvesi. Lisäksi tekoäly näkyy oleellisena osana vesilaitoksen arkea. Instan Wahti auttaa havaitsemaan poikkeavia trendejä prosesseissa, jotka muuten voisivat jäädä huomaamatta.

Moi! Olen Juha Jormanainen ja aloitan kolmannen tekniikan opintovuoteni syksyllä. Pääaineenani opiskelen ympäristö- ja biotekniikkaa ja sivuaineenani kemiaa tällä hetkellä Bionerin puolella. Syksyllä kuitenkin vaihtuu haalareiden väri metsäisempään sävyyn!

Aloitin Kangasalan Vedellä vesihuoltolaitosharjoittelijana toukokuun alussa. Toistaiseksi tarjottu kyyti on saanut suun virneeseen ja vieläpä hyvään sellaiseen ja on saanut todeta itselleen useaan kertaan, että jonkin hyvän äärellä tässä ollaan. Päiväni voivat kulua esimerkiksi prosessinhoidon ja erilaisten mittausten sekä määritysten parissa. Toisaalta jonain päivänä voin työskennellä paikkatiedon parissa ja toisena olla sulkemassa venttiileitä pitkin maita ja mantuja putkirikon vuoksi. Myös monenlaiset mittavälineet ja muut erilaiset vempeleet ovat tulleet tutuiksi hyvinkin lyhyessä ajassa. Vaihtelu ja erilaiset päivät on iso plussa työssäni! Lasken myös sille paljon arvoa, että vaikka olen vielä junioristatuksella töissä niin ajatuksiani todella kuunnellaan, huippua.

Muistakaa juoda vettä ja syödä mansikoita. Palataan asiaan tarkemmin seuraavassa blogikirjoituksessa.

-Juha

Moro! Mä oon Amanda Lukkarinen, yksi tän vuoden kesätyöblogin kirjoittajista. Aloitin opinnot YKIllä syksyllä 2021 eli neljäs opintovuosi on alkamassa kesän jälkeen. Viime syksynä vaihdoin pääaineeni ympäristötekniikasta tuotantotalouteen ja alkukesän oon kirjoitellut kesäkandia, jotta saan kandiopinnot kasaan jouluksi. Vaikka pääaine löytyy nykyään tutalta, töissä oon puhtaasti ykiduunissa. Heinäkuun alussa kandin kirjoittaminen vaihtuukin paikkatiedon käsittelyyn Kangasalan Vedellä.

Kangasalan Vedellä oon työskennellyt ensimmäisestä opintovuodesta alkaen. Ensimmäiset kaksi kesää työskentelin vesihuoltolaitosharjoittelijana ja päivittäiset työtehtävät vaihtelivat paljon. Ensimmäisenä kesänä työskentelin pääasiassa verkostotiimissä ja vesilaitoksilla. Verkostotiimissä työtehtäviin kuului vesimittarien asentamista ja vaihtoa, verkoston huolto-, ylläpito- ja rakennustehtäviä, sekä liitäntöjen tekemistä. Vesilaitoksilla puolestaan työskentelin laitosten ylläpidollisten tehtävien ja puhtaan veden tuotannon parissa, esimerkiksi laadunvalvonnassa ottamalla ja analysoimalla vesinäytteitä. Sain työpaikan kautta koulutuksen vesityökorttiin sekä vesijohtoverkosto- että vesilaitospuolelle.

Kangasalan Vedellä parasta on ollut se, että työnkuvaa rakennetaan pitkälti harjoittelijan omien mielenkiinnonkohteiden mukaan. Toisena kesänä pääsinkin työskentelemään paikkatiedon ja kartoituksen parissa, avustamaan projekti-insinöörejä tiedonhankinnassa sekä loppukesästä muutamaksi viikoksi jälleen vesilaitoksille. Tänä kesänä jatkan paikkatiedon ja kartoituksen parissa paikkatietokäsittelijän sijaisena tämän lomakauden ajan. Näistä lisää elokuussa, ciao!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *