Energia-alan konsultointiharjoittelua: Tommi Paavola, Ramboll Finland

Heippa kaikille sinne kesälaitumille/-töihin/-lomalle ja tervetuloa meikäläisen puolesta kesätyöblogin pariin. Täältä tekstin takaa löytyy Tommi. Viimeistelin juuri neljännen opiskeluvuoden Hervannassa energia- ja biojalostustekniikan opinnoissa, ja nyt kuluvana kesänä työskentelen Rambollin energiayksikössä harjoittelijan tehtävissä. Toimistotukikohta sijaitsee Tampereen keskustassa ihan kansiareenan kupeessa (josta on muuten hienot näkymät keskustan suuntaan!).

Tässä blogitekstissä kerron lyhyesti itsestäni, Rambollista, ja siitä miten päädyin näihin hommiin.

Kukas se siellä?
Itse allekirjoittanut on nyt ensimmäisen vuoden maisteriopiskelijana ottanut pääaineopintoja monipuolisesti liittyen energiatalouteen, numeeriseen mallinnukseen, biojalostukseen ja voimalaitostekniikkaan. Sivuaineena maisterissa mulla on ohjelmistotekniikka, ja koodaustakin olen päässyt ihan omasta tahdosta hyödyntämään nykyisissä hommissa.

Oma työkokemus ennen tätä tehtävää on ollut pitkälti pelkkää vuorotyötä. Viime kesänä päädyin sähkömarkkinahommiin vesivoimavalvomossa, jonka kautta opin kokonaisvaltaisesti, miten sähköntuotanto, päivänsisäinen sähkökauppa ja erityisesti reservimarkkinat toimivat. Energiamurroksen keskellä muuttuvassa sähkömarkkinaympäristössä yritys jos toinenkin on kiinnostunut energian hinnoista, reservien tarjoamista lisätienesteistä sekä sähkönkulutuksen pienentämisestä. Konsultin näkökulmasta ajankohtaisen osaamisen siivittämänä pääsinkin haastatteluun, ja reilun tunnin juttelun jälkeen Energian toimialajohtaja tarjosi kesäksi harjoittelupaikkaa.

Ramboll lyhyesti
Ramboll on globaalisti toimiva kestävien kaupunkien ja yhteiskuntien suunnittelu- ja konsultointiyritys. Firma tekee monipuolisesti hankkeita liittyen mm. infraan, kiinteistöihin ja rakentamiseen, ympäristöön, vesihuoltoon ja energiaan. Koko konsernilla työntekijöitä riittää yli 18 000, joista Suomen yli 20 toimipisteeseen on ripoteltu noin 2 500. Sekaan mahtuu siis kaikenlaista osaajaa, vaikka Ramboll saatetaankin tuntea meillä kampuksella lähinnä isona infra-alan toimijana. Pelkästään kesätyöntekijöistä löytyy raksalaisten lisäksi osaajia sähkötekniikasta, ympäristö- ja energiatekniikasta, arkkitehtuurista, biologiasta ja vaikka mistä. Suomen energiayksikkö on reilun kahdenkymmenen osaajan tiivis porukka, joista tänä vuonna 4 on uusia tai jatkavia harjoittelijoita.

Työpisteeltä on kauniit näkymät keskustan suuntaan, ja junaliikenteen bongailu töiden lomassa on mukavan terapeuttista. Ikävä kyllä muutosten myötä meidän vakiopaikat siirtyi vähän tylsempiin maisemiin, mutta onneksi tyhjille joustopaikoille saa täällä aina hyökätä.

Mutta mitäs se energiayksikkö tekee?
Energiayksikköä työllistää mm. suuret teollisuusyritykset, lämpöyhtiöt, kunnat, kaupungit sekä ministeriöt. Yleensä taholla x on jonkinlainen tarve, esimerkiksi CO2-päästöjen vähentäminen, kustannusten pienentämistavoitteet tai uuden teknologian käyttöönotto. Meidän porukkamme sitten ammattilaisina pyrkii avustamaan näitä tahoja tuon tavoitteen saavuttamisessa luomalla tiekarttoja, kartoittamalla vaihtoehtoja ja rakentamalla toimintamalleja. Hankkeet vaihtelevat pienten energiayhtiöiden sähkökattilahankinnoista valtavien aurinkosähköpuistojen rakennuttamisen valvontaan ja koko Suomen laajuisen kaukolämpöstrategiaan.

Projektit sijoittuvat suurilta osin hankkeiden alkuvaiheisiin, sisältäen strategioita, esiselvityksiä ja esisuunnittelua. Perinteisen insinöörimäisen detailisuunnittelun ohella keskitytään siis myös karkeampaan vaihtoehtojen analysointiin ja pohdintaan. Jos siis pelkkä putkimutkien suunnittelu ei ole erityisen lähellä sydäntä, niin täällä pääsee keskittymään myös siihen laajempaan kuvaan!

Projekteja valmistuu kymmeniä vuodessa, joten toimialan laajuisesti hankkeita on melkein kaikesta, jota energiatekniikka pitää sisällään. Muutama esimerkki menneistä kiinnostavista yksikön projekteista on tässä:

  • Datakeskuksen lämmöntalteenottolaitoksen esisuunnittelu
  • Pienydinvoimalaitoksen toteutettavuusselvitys
  • 200 MW:n vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksen esisuunnittelu
  • Auringon säteilyenergian laskenta 3D-kaupunkimallista

Omiin työtehtäviin lukeutuu monipuolisiin projekteihin osallistumista liittyen mm. aurinkovoimaan, kaukolämmöntuotantoon, pienydinvoimaan sekä vetytalouteen. Aamulla saatan Googlen voimin etsiä tietoa jonkin polttoainejalosteen käyttömahdollisuuksista, lounaan jälkeen rakennan Python-scriptejä sähkökattilan ajon optimointiin ja ennen vapaille lähtöä laskeskelen takaisinmaksuaikoja investoinneille tutussa ja turvallisessa Excelissä (Joo, niitä teollisuustalouden juttuja pitää oikeasti osata!). Tekemistä on siis kaikenlaista, eikä ne hommat tekemällä lopu.

Seuraavassa blogitekstissä avaan hieman lisää omia työtehtäviä ja projekteja, joissa olen mukana, sekä kerron vähän lisää siitä, millaista täällä työskentely ihan päivätyönä on. Palataan siis asiaan parin viikon sisään, ja tässä vaiheessa hyvää alkukesää vielä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *