Analyysia ja mittauksia: Joona Hokkanen, Pixact

Moikkelis koikkelis! Oon Joona ja aloittelen tuossa syksyllä kolmatta vuotta yliopistolla. Pääaineena opiskelen energiatekniikkaa ja sivuaineeksi tuli valittua uusiutuvat energianlähteet, johon ei niinkään ollut mitään ihmeellistä syytä: se vain kuulosti mielenkiintoiselle.

Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut luonnontieteistä ja tekniikasta, joten ei pitäisi olla yllätys, että tekniseen päädyin opiskelemaan. Itse en ole niinkään kiinnostunut insinööripuolen markkinoinnista ja myyntipuolen hommista: aiempina kesinä siitä on ollut aivan tarpeeksi kokemusta :D. Mielenkiintoni siis suuntaa enemmän kohti itse tekniikkaa, tuotesuunnittelua ja laskemista. Tämän vuoksi tämän vuoden kesätyöni sopii minulle kuin nenä päähän!

Tänä vuonna pääsin ensimmäistä kertaa oman alan kesätöihin, joten olihan siitä pakko päästä kirjoittamaan! Olen siis kesätöissä pienehkössä yrityksessä nimeltään Pixact, jonka henkilökunnan määrä on noin kymmenen. Varsinaista hakemustahan näin pieneen firmaan ei ollut, mutta ymmärsin kysyä kesätöitä toisen vuoden opinto-ohjauksen alumnihaastattelun kautta. Kannattaa siis olla tarkkana, jos haastattelu on vielä edessä!

Ennen kuin esittelen hommiani firmassa niin sehän olisi varmaan hyvä esitellä ensin! Pixact on siis suomalainen yritys, joka tuottaa erilaisiin teollisuuden prosesseihin valokuvaamiseen perustuvaa mittausta. Tekniikkaa voidaan esimerkiksi hyödyntää esimerkiksi ympäristötekniikan opiskelijoille tutussa vesihuollossa puhdistuksen merkeissä, ruuantuotannossa ja myös selluteollisuudessa.

Tekniikkahan ei itsessään ole niin hirvittävän monimutkaista. Jos on vähääkään valokuvaamista harrastanut, niin ymmärtää, että kivan kuvan saamiseen tarvitaan sopiva valo ja tarkennus. Tässäkin tilanteessa kuvaaminen edellyttää näitä asioita, mutta pientä lisähaastetta tuo putkessa kulkevat nopeat ja pienet hiukkaset. Hiukkasista otetaan useita kuvia sekunnissa, joita sitten analysoidaan eri tavoin ja saadaan käyttökelpoista dataa.

Joillekkin voisi tulla mieleen, että hiukkasten kuvaaminen kuulostaa turhalle. Kuitenkin Pixactin käyttämää mittausdataa voidaan hyödyntää prosessien optimoinnissa, mikä vähentää ympäristön kuormitusta ja luonnollisesti rahaa myös kuluu vähemmän! Esimerkiksi sokerien kiteyttämisen aikana voidaan kuvata ja analysoida prosessin edetessä yksittäisten kiteiden kasvua ja kokoa, mikä käytännössä helpottaa erittäin paljon prosessin optimointia.

Ja sitten päästään siihen mitä minä olen nyt kesätöissä puuhaillut tuolilla pyörimisen lisäksi. Olen päässyt tekemään data-analyysia, koestamaan ohjelmistoja ja myös suorittamaan mittauksia! Vaikka energiatekniikkaa opiskelen, olen nyt päässyt hiukan ihmettelemään biotekniikan prosesseja ja kierrätyksen optimointia. Näistä en nyt tarkemmin tässä postauksessa kerkiä selittelemään, joten teidän on sitten varmaan pakko odottaa seuraavaa kirjoituskertaa :D.

Juu ja vaikka työ on hauskaa ja kivaa, muistakaa nauttia kesästä vielä kun se on! Jätskiä ja semmosta!

-Joona

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *