Merituulivoiman hankekehitystä: Tami Nordström, OX2 Finland

Moikka moi! Meikäläinen on Tami, syksyllä neljännen vuoden energiateekkari ja työskentelen kesällä OX2 Finlandin merituulitiimissä. Tällä hetkellä kirjoittelen tätä tekstiä tutulta ja turvalliselta Hervannan kampukselta etätöinä, mutta varsinainen työpisteeni sijaitsee Vaasassa, missä vietän suurimman osan kesästä.

Kuten jo sanottu, aloitan opintojeni neljännen vuoden ensi syksynä. Tällä hetkellä kirjoitan töidenohessa kandityötäni, ja syksyllä on tarkoitus saattaa kandivaiheen viimeinen kurssi pakettiin. Sivuaineenani on uusiutuvat sähköenergiateknologiat ja näitä opintoja jatkan dippavaiheen pääaineena sähkötekniikan koulutusohjelmassa ensi lukuvuonna — tuulivoimalat kun tuntuvat itseä kiinnostavan huomattavasti enemmän kuin lämpövoimalaitokset.

Kesän vietän tosiaan OX2 Suomen merituulivoimatiimissä. OX2 on alkujaan ruotsalainen yritys, joka on pitkään toiminut maatuulivoiman parissa. Viime vuosina toimintaa on laajennettu muidenkin teknologioiden pariin, ja nykyään portfoliosta löytyy myös merituulivoiman, aurinkovoiman ja energian varastoinnin projekteja. Yhteensä projekteja on vireillä yli 40 000 megawatin edestä. Vuonna 2022 konsernin liikevaihto oli 690 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä on nykyisin yhteensä yli 500 kymmenessä eri EU-maassa ja Australiassa.

Suomessa yritys on toiminut jo yli 10 vuotta ja työntekijöitä on reilu 90. Toimistoita löytyy Helsingistä, Hämeenlinnasta, Tampereelta, Vaasasta ja Oulusta. Itse työskentelen kesän aikana pääosin Vaasan toimistolla, mutta myös etänä sieltä sun täältä ja töitä voi tehdä myös Tampereen toimistolta. Vaasan toimisto sijaitsee mukavasti meren äärellä ja nautin vahvasti kielikylvystä mitä töissä tarjotaan, koska työpäivän aikana tulee puhuttua lähes aina suomea, ruotsia ja englantia.

OX2 kehittää ja toteuttaa uusiutuvan energian hankkeita sen alkumetreiltä aina käyttöönottoon asti. Hankekehitys on pohjimmiltaan projektinhallintaa, missä työskennellään useiden eri sidosryhmien kanssa. Omat työni pyörivät pitkälti kolmen merituulihankkeen, Laineen, Hallan ja Tyrskyn parissa, jotka sijoittuvat Pohjanlahdelle Suomen talousvyöhykkeelle. Hankkeet ovat tällä hetkellä ympäristövaikutusten arviointivaiheessa, ja työtehtäväni pyörivät eri YVA-ohjelmiin kuuluvien selvitysten parissa.

Koska hankekehitys kattaa alleen laajasti eri osa-alueita, on työkuvaani myös tämän reilun kuukauden kesätyöharppauksen aikana kuulunut paljon erilaisia tehtäviä. Viime viikolla tuli esimerkiksi suunniteltua YVA-ohjelman kasvihuonekaasulaskentaa yhdessä AFRYn kanssa ja tehtyä siihen liittyen selvitystä tuulipuiston aiheuttamasta meriliikenteestä, kun taas sitä edeltävällä viikolla kävin Kokkolassa puhumassa Kokkola Industrial Parkin Ympäristöpäivässä merituulivoimasta ja Laine-hankkeestamme. Paljon muutakin on tullut tehtyä, ja niistä saatte kuulla lisää yksityiskohtaisemmin seuraavassa kirjoituksessa! Tässä kohtaa kesätyöblogin päätoimittaja kuittaa ja toivottaa hyvää juhannusta! Muistakaa juoda vettä, käydä uimassa ja odottaa innolla syksyn Rankkaexcua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *