Turvallisuustyötä metsäalalla: Venla Vasama, Stora Enso Metsä

Moi!
Mä olen Venla Vasama ja sain tänä kesänä kunnian kirjoitella oman osuuteni tänne kesätyöblogiin! Aloitin toukokuussa kesätyöt Stora Enso Metsällä turvallisuusharjoittelijana. Mulla on takana kolme vuotta bio- ja ympäristötekniikan pääaineopintoja ja turvallisuustekniikan sivuaineopintoja. Tulevana syksynä pääsen aloittelemaan maisterivaiheen opintoja kandin kirjoittamisen ohella. Ajatuksena on valita turvallisuustekniikka maisterivaiheen pääaineeksi, minkä takia hakeuduinkin kesätöihin turvallisuusalan pariin. Kandiksi valmistun jouluun mennessä ja sen jälkeen olen äärimmäisen innoissani lähdössä kevätlukukaudeksi vaihtoon!

Osana globaalia biotaloutta

Stora Enso on pakkaus‑, biomateriaali‑ ja puutuoteteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja. Lisäksi Stora Enso on yksi maailman suurimmista yksityisistä metsänomistajista, toimintaa yrityksellä on lukuisilla eri aloilla ja monissa eri maissa. Stora Enso koostuu viidestä divisioonasta, jotka ovat Forest, Wood Products, Biomaterials, Packaging Solutions ja Packaging Materials. Stora Enson tehtailla valmistetaan hyvin laajasti erilaisia biopohjaisia tuotteita, jotka lukeutuvat seuraavien otsikoiden alle:

  • Kartonki
  • Aaltopahvipakkausratkaisut
  • Paperi
  • Puutuotteet
  • Biokomposiitit
  • Biokemikaalit
  • Biomateriaalit
  • Ligniini
  • Markkinasellu
  • Pelletit

Itse työskentelen Forest Finlandilla turvallisuusharjoittelijana ja lyhyesti kuvailtuna työtehtäviini kuuluu erilaiset puunhankinnan työturvallisuuden avustavat tehtävät. Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi riskienarviointeihin osallistumiset, turvallisuusdatan analysointi ja turvallisuusviestintä. Stora Enso Metsällä työskentelee pääasiassa metsäalan ammattilaisia ja -opiskelijoita. Olenkin päässyt täällä ollessani tutustuman turvallisuusalan lisäksi myös vähän metsäalaan. Kollegoita löytyy Suomen lisäksi paljon Ruotsista ja jonkin verran esimerkiksi Baltiasta. Forest Divisioonan puolesta olen päässyt tutustumaan ja osallistumaan myös kansainväliseen toimintaan, mikä on ehdottomasti tuonut lisäarvoa tähän harjoitteluun.

Turvallisuusjohtamista ja riskienhallintaa

Mielestäni tämän kesätyöblogin kirjoittaminen on upea tilaisuus tuoda turvallisuustekniikkaa ja sen avaamia työmahdollisuuksia paremmin ykiläisten näkyville. Turvallisuustekniikka tuntuu olevan ehkä jopa vähiten tunnettu opintokokonaisuus YKIn viidestä eri maisterivaiheen pääainevaihtoehdosta. En muista itsekään tienneeni kyseisestä vaihtoehdosta opintojeni alkupuolella. Vaikka turvallisuustekniikka oli aluksi opintosuuntana vieraampi, päätin onneksi valita sen sivuaineekseni. Kyseisen sivuaineen lukeminen kandivaiheessa onkin meillä erittäin suositeltavaa, mikäli harkitsee sitä pääaineeksi maisterivaiheeseen.

Turvallisuustekniikan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia ja yleishyödyllisiä. Ne antavat kattavan käsityksen esimerkiksi riskienhallinnasta, turvallisuuden johtamisesta ja turvallisuustekniikan analyyttisista menetelmistä. Opintokokonaisuutena se luo hyvää pohjaa työskennellä minkä vain alan turvallisuustehtävien parissa. Ainutlaatuiseksi turvallisuustekniikan tutkinnon tekee se, että Tampereen yliopisto on Suomen ainoa paikka, missä sitä voi lukea maisterivaiheessa pääaineena. Omalla kohdallani ympäristö- ja turvallisuustekniikka ovat tuntuneet loistavalta yhdistelmältä ja ne vaikuttavat tukevan monipuolisesti toisiaan.

Seuraavissa postauksissa pääsette kuulemaan tarkemmin työtehtävistäni ja kurkistamaan työpäiviini. Muistakaa nauttia kesästä, helteistä ja jäätelöstä <3

– Venla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *