Tuulivoimaloiden näkö- ja meluhaittojen tarkastelua, Excel-taiturointia ja helteisiä etätyöpäiviä kotitoimistolla: AFRY

Suurin piirtein kaksi kuukautta on tullut täyteen meikän ensimmäistä toimistotyökesää ja on kyllä pakko sanoa, että kokemus on ollut varsin mukava. Vaikka aikaisemmat kesät tuotantohommissa olivat mieleenpainuvia, kun sai olla tasaisesti ilmastoidussa, 21-asteisessa hallissa, joutui siellä vähän väliä juoksemaan pää kolmantena jalkana. Vanhojen koneiden ja vähän kaikenlaisien laatuhäikkien takia sai olla melkein koko ajan skarppina. Toimistotyö on ollut paljon iisimpää ja rauhallisempaa. Esimerkiksi erittäin kovaäänisiä työkoneita ei täällä ole enää kovin ikävä! Nyt saan keskittyä sisäisten työkalujen kehittämiseen rauhassa Pyhäjärven ja Viinikanlahden maisemia katsellen.  

Näkymät selän takana olevasta ikkunasta ja työpisteen vieressä olevasta ikkunasta.  

Kesäkuussa työpaikalla tapahtuikin muutoksia, kun pääsimme tuulivoimatiimimme kanssa muuttamaan avokonttorista omaan työhuoneeseen. Kuten kuvista voi päätellä, on näköalat Sarviksen ylimmästä toimistokerroksesta ihan hyvät! Viinikanlahden jätevedenpuhdistamokin pilkistelee hieman puitten takaa.  

Koska työskentelemme samassa työhuoneessa, pääsen näkemään ja seuraamaan, miten tehdään tuulisuus- ja tuotantoanalyyseja, sekä melu- ja välkemallinnuksia. Tuulivoiman rakentamisessa YVA:ta (Ympäristönvaikutusten arviointia) ja rakennuslupia varten tarvitsee tehdä melu- ja välkemallinnukset turbiinikohtaisesti. Mallinnuksien avulla selvitetään tuulivoimaloiden lapojen ym. aiheuttamat melutasot ja lapojen aiheuttamat varjovälkkeet tuotannon aikana. YVA-prosessin olennainen osa on esittää toteutumisvaihtoehtojen ympäristövaikutukset alueella vaikuttaville sidosryhmille, kuten alueen asukkaille. YVA-menettelyn tavoitteena on lisätä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua hankkeiden suunnitteluun ja vaikuttaa niihin. Siksi sidosryhmäyhteistyö, kuten kunnissa järjestettävät tiedotus- ja yleisötilaisuudet ovat tärkeitä osia YVA-menettelyä.  

Ylemmässä kuvassa välkemallinnus 3 turbiinin voimalalle ja alemmassa kuvassa melumallinnus.

Tuulivoimaloiden näköhaitat ovat tunnetusti suuremmat kuin meluhaitat, ja ne näkyvät myös mallinnuksissa. Varjovälkehdintä yltää paljon pidemmälle kuin tuulivoimaloista kantautuva ääni. Toisaalta lapojen aiheuttama varjovälke pätee vain aurinkoisina päivinä, ja pääosin vain, kun aurinko on tarpeeksi matalalla. Mitä lähemmäs punaisempaa kuvissa mennään, sitä intensiivisempi melu- tai välke on. Vielä en ole itse päässyt WindPro:lla leikkimään ja tekemään mallinnuksia muiden töiden vuoksi, mutta ehkä vielä jossakin vaiheessa pääsen testailemaan itselle aivan uutta ja vierasta mallinnustyökalua.  

Nämä pari ensimmäistä kuukautta ovat pääosin menneet sisäisten työkalujen kehittämisessä ja erään yritysoston kautta tulleen datan keruussa ja järjestelemisessä. Ensimmäinen kuukausi kului hyvin pitkälti projektialueiden kartalle syöttämisessä QGIS-ohjelmaan (paikkatieto-ohjelmisto) ja alueiden tietojen systemaattisessa tallentamisessa Excel-taulukkoon. Toinen kuukausi on taas kulunut hyvin pitkälti turbiinitietojen keskitetyn hallinnan kehittämisessä. Turbiinivalmistajilla on jos jonkinlaisia dokumentteja turbiinien ominaisuuksista, ja olen järjestellyt sekä kerännyt tietoja yhteen paikkaan, josta ne on nopeasti saatavilla kaikille projektin kanssa työskenteleville.

Koska Excelin oma hakukone on aika tönkkö, niin pitihän sitä tehdä oma hakuohjelma taulukkoon tallennetuille tiedoille ?.  

Tolvasen Henkkaa saa kyllä kiittää kaikista Excel taidoista mitä on opiskelujen aikana kertynyt. Ei ole ainakaan omasta mielestäni täysin perätön väite, että työelämän suurin katastrofi on, jos yhtäkkiä Excel lakkaa toimimasta. Osa meidänkin laskennasta tehdään Excelin avulla, jonka myötä Henkan harkkatöistä on kyllä ollut aivan valtava hyöty työelämän näkökulmasta. Joidenkin harkkatöiden rakenteita olen jopa käyttänyt suoraan töissä tehdyissä taulukoissa. Miksi muuttaa toimivaksi todettua menetelmää. 

Nämä pari ensimmäistä kuukautta Future Stars -ohjelmassa ovat kuluneet nopeasti. Työpaikalla on positiivinen ilmapiiri ja kahvitauoilla keskustellaan aina päivän polttavimmat jutut läpi. Työkaverit ovat auttaneet minua mielellään ohjelmien kanssa ja mikäli he eivät ole osanneet suoraan auttaa, heiltä on löytynyt aina tieto, että mistä tai keneltä kannattaa etsiä tai kysyä kyseiseen asiaan tieto. 

Kesä on kreisii ja erittäin helteinen. Nyt kun suurin osa työkavereista alkaa jäämään kesälomille, siirryn todennäköisesti lomien ajaksi etätöihin. Helteillä liikkuvat saunat (lue: bussit) eivät oikein sytytä, ja kun kotona on ilmastointilaite pöhisemässä, houkutus jäädä vain kotiin tekemään töitä voittaa lähes tyhjän toimiston. Onneksi oma esimies on aivan huipputyyppi ja hänelle sopii, että voin tehdä töitä etänä, miten itse haluan (pl. tietty jotkut satunnaiset tuulitiimin yhteispäivät yms.). AFRYllä etä- ja lähityön yhdistämiseen suhtaudutaan joustavasti. Kaikille pyritään löytämään tiimin ja työnkuvan mukainen, sopiva ratkaisu. Omiin korviini tämä kuulostaa oikein hyvältä! 

Helteisin terveisin, 

Mikael 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *