Projektihommia ja prosessiteollisuutta: Josefiina Aitalaakso, NAPCON

Helou vaan kaikille ja hyvää kesää! 

Tällä kertaa täällä kirjoittelee Jossu, syksyllä viidennen (hui) opiskeluvuoden alottava ykiläinen. Tänä kesänä työskentelen NAPCONilla (Nesteellä) projektin hallinnan parissa. Neste on yrityksenä varmaankin kaikille edes jollain tasolla tuttu, mutta uskoisin NAPCONin olevan suurimmalle osalle vielä uusi tuttavuus. Mutta ei hätää, kerron siitä vielä tässäkin postauksessa lisää. Ensin kuitenkin hieman tietoa minusta ja opiskelutaustastani. 

Jokseenkin on hassua, että minä kirjoittelen täällä YKIn kesätyöblogissa – ottaen huomioon että olen syksystä asti opiskellut tietojohtamista. Täysin en kuitenkaan yki-opintoja ole hylännyt, vaan tarkoituksenani on opiskella vielä jonkinlainen sivuainekokonaisuus energiatekniikan parissa. Kandivaiheessa pääaineeni oli siis energia- ja prosessitekniikka ja sivuaineenani opiskelin ohjelmistotekniikkaa. Oikeastaan juuri sivuaineen kautta alkoikin ajatus kypsyä, josko maisterivaiheessa mieluisin pääaine löytyisikin jonkin muun kuin energiatekniikan parista.  

Tekniikan alan hyviä puolia on ehdottomasti se, että suurimmassa osassa aloja kanditutkinnot ovat varsin monipuolisia, eikä alan vaihtaminen maisterivaiheessa vaadi – ainakaan suurimmasta osasta aloja – kovinkaan paljoa. Pääainetta vaihtaessani minun tuli käydä kolme “ylimääräistä” kurssia pääaineeni esitietovaatimuksena, mutta muuten pystyn suoraan aloittamaan tijo-kurssien käymisen. Ei siis kannata ottaa stressiä siitä, jos kandivaiheen lopulla alkaa tuntua siltä, että suurin mielenkiinto löytyisikin toisaalta – tässä vaiheessa ei ole (eikä vaikka valmistumisenkaan jälkeen) vielä myöhäistä vaihtaa alaa tai suuntausta 🙂  

Mutta nyt sitten pienen sivujuonteen jälkeen itse asiaan eli kesätöihin: virallisesti siis työskentelen yrityksessä nimeltä Neste Engineering Solutions (NES), joka on nykyään kokonaan Nesteen omistama. Mutta esimerkiksi kesätyöhaut suoritettiin samaa kautta, kuin Nesteenkin pestit ja NESin kesäharkkarit ovat myös osana koko Nesteen kesäharjoittelijoiden verkostoa. Erillään Nesteestä meitä NESiläisiä ei siis pidetä. Tarkoituksena on myös sulauttaa NES osaksi Nestettä ensi syksynä, joten pian ollaan nimellisestikin yhtä ja samaa lafkaa.  

NAPCON on puolestaan NESin alla toimiva yksikkö. NAPCON toimittaa erilaisia ohjelmistoratkaisuja/-palveluja prosessiteollisuuteen. Esimerkkeinä NAPCONin palveluista on esimerkiksi erilaiset simulaattorit ja prosessien analytiikkatyökalut. Suurimmassa osassa projekteista tilaajana onkin Neste, mutta asiakkaina on ollut myös muita prosessiteollisuuden yrityksiä, esimerkkinä vaikka Borealis ja Valio. Työntekijöitä NAPCONilla on hieman reilu 100. Toimistoja meillä on Porvoossa, Espoossa ja Turussa. Itse teen suuren osan hommista etänä Tampereelta, mutta Espoo on pääasiallinen toimipisteeni, jos haluan toimistolta käsin työskennellä. Tähän mennessä kesää olen kuitenkin jo päässyt jokaisen paikkakunnan toimistot katsastamaan. Jos NAPCONista haluaa lukea enemmän voi käydä vilkaisemassa meidän nettisivut, joissa kerrotaan esimerkiksi meidän tuotteista ja tehdyistä projekteista vielä kattavammin. 

Tämän kesän vietän tosiaan project management -tiimissä työskennellen. Lyhykäisyydessään tiimissäni ollaan vastuussa siitä, että projektit etenevät ja mieluiten vielä siten, että pysytään alun perin suunnitellussa aikataulussa ja budjetissa. Tänä kesänä yhtenä hommanani onkin tuurailla tiimiläisiäni heidän lomiensa aikaan. Kesän aikana saan siis pienen pintaraapaisun siitä, mitä projektipäällikön arkeen kuuluu. Tämän lisäksi teen kesän aikana myös erinäisiä sisäisiä tehtäviä. Tähän mennessä olen muun muassa tutkaillut ja testaillut erilaisia järjestelmiä ja työkaluja projektin hallintaan, joita meidänkin tiimi saattaa jossain vaiheessa käyttöön ottaa. Melko monipuolista kesää odottelen siis ainakin itse 🙂 

Loppuun vielä fun fact! En suinkaan ole ainoa ykiläinen NAPCONilla kesäduunissa 😉 Työkaverinani toimii tänä kesänä viime vuoden kesätyöblogistakin tuttu Anna-Reetta. 

Rensku puolestaan on kesän Process Control Engineering -tiimissä. Enemmän siis automaatiopuolen juttuja hänellä. Jos NAPCON siis kiinnostaa ja tahtoisi laajemminkin kuulla työmahdollisuuksista, voi varmasti myös käydä nykäisemässä Renskun hihaa ja kysellä, mitäs kaikkea hän työssään pääsee tekemään ja näkemään. 

Kiitos kaikille lukemisesta, seuraavassa tekstissä pääsette kurkkaamaan vielä tarkemmin siihen, mitä minun työtehtävät oikeastaan pitävät sisällään ja miltä työpäiväni näyttävät. Muistakaa käyttää aurinkorasvaa ja juoda vettä nyt, kun helteetkin ovat täällä alkaneet! 

– Jossu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *