Ympäristöteekkarit infra-alalla: Martta Heinonen ja Kia Tähkänen, Destia

Moikka,

Täällä kirjoittelee Martta ja Kia. Meillä on molemmilla neljä opiskeluvuotta takana ympäristötekniikkaa, ja olemme molemmat Destiassa töissä, mutta kuitenkin varsin erilaisissa työtehtävissä ja myös eri toimipaikoissa. Kirjoittelemme kesätyöblogia yhdessä ja toivomme blogitekstien myötä antavamme mahdollisimman kattavan kuvan siitä minkälaisia kesätöitä Suomen suurin infra-alan yritys voi tarjota ympäristöteekkarille.

Destian juuret on jo 1800-luvulla perustetussa Suomen Koskenperkausjohtokunnassa. Tästä Destia on muotoutunut usean hallintomuodon ja nimen muutoksen kautta ensin valtion kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi vuonna 2008 ja lopulta vuonna 2014 täysin yksityiseksi yritykseksi. Nykyisin Destia on osa Colas-konsernia, joka toimii noin 50 maassa. Infra-alalla Destian toimiala on varsin laaja, sillä siihen kuuluu monenlaisen infrastruktuurin kuten siltojen, teiden ja ratojen suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa. Lisäksi Destialla on erityisesti ehkä eneriläisiä kiinnostavia hankkeita tuulivoimainfran, voimajohtojen ja sähköverkkojen parissa.

Kialla on nyt käynnistynyt kolmas kesä Destiassa, ja Kia on edennyt kesätöiden kanssa hieman perinteistä mallia vastavirtaan, sillä on siirtynyt siisteistä toimistohommista työmaalle. Kia aloitti Destialla kesällä 2020 Hatanpään toimistolla laatu- ja ympäristöharjoittelijana. Työhön kuului pääasiassa joidenkin laatuaineistojen läpikäyntiä ja Destian intran päivittelyä. Kesän jälkeen Kia jatkoi tuntityöläisenä ja teki seuraavana keväänä myös kandityönsä hiilijalanjälkilaskentaan liittyen Destialle.

Toimistokesän jälkeen Kian esihenkilö suositteli kerryttämään työkokemusta työmaalta ja niinpä hän päätyi kesäksi 2021 Destian urakoimalle Vt3 Hämeenkyrönväylä -hankkeelle maarakennushommiin. Kesä kuluikin pitkälti lapion varressa ja tärylätkää pyöritellen. Loppukesää kohti Kia sai vastuulleen myös jotain toimihenkilöhommia laatuaineistoihin ja työmaan hulevesiin liittyen, ja tämän kesän Kia on jatkanut pitkälti samoilla hommilla. Viime syksynä Kia aloitti maisterivaiheen opinnot ja valitsi sivuaineekseen ympäristötekniikan maarakenteet -kokonaisuuden tukemaan infra-alan osaamistaan. Opiskelu on tuonut itsevarmuutta omaan tekemiseen, vaikka monen asian oppiikin parhaiten töissä itse tekemällä ja näkemällä.

Martta puolestaan on nyt toista kesäänsä töissä Destian Hatanpään toimistolla. Martalla oli kandivaiheessa sivuaineena turvallisuustekniikka, mikä ohjasi Destiassa aluksi turvallisuusharjoittelijan tehtäviin. Työhön kuului tällöin mm. ISO 45001 Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisstandardin käyttöönottoon liittyviä valmisteluja, työmaiden turvallisuustyöpajoihin osallistumista, kuin myös useita projekteja yhteistyössä laatuharjoittelijoiden kanssa. Kuten Kia, myös Martta jatkoi kesän jälkeen tuntitöissä opiskeluiden ohella, ja töiden kautta kasvanut kiinnostus rakennusalaa kohtaan ohjasi valitsemaan DI-vaiheen vapaavalintaisiksi opinnoiksi erilaisia rakennustekniikkaan ja maarakenteisiin liittyviä kursseja.

Vuoden vaihteessa Martta siirtyi Destian turvallisuusorganisaatiosta ympäristöpuolelle, jossa tämäkin kesä työskennellään. Kesän työnkuvasta enemmän seuraavissa teksteissä, mutta lyhyesti esiteltynä työhön kuuluu monenlaisia ympäristöjohtamiseen liittyviä avustavia tehtäviä, vaikkakin myös laatu- ja turvallisuusorganisaatioiden kanssa tulee tehtyä paljon yhteistyötä!

Lisää kesän puuhista seuraavissa teksteissä! 😀

– Kia & Martta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *