Hajukaasujen haistelua Sarankulmassa: Saana Kähkönen, Valmet

Saana Kähkönen tässä hei,

Kuten vanhalta Ykiläiset kesäduunissa -sivustolta tai LinkedInistä voi nopeasti huomata, Valmetilla on aiemmin työskennellyt ja työskentelee paljon ykiläisiä, niin kesä- kuin vakkaritöissä. Sama pätee tänä vuonna myös itseeni ja kutsunkin teidät lämpimästi tervetulleeksi seuraamaan kesääni Valmetin Tampereella sijaitsevan Lentokentänkadun toimistolle! Tätä itselleni ensimmäistä blogitekstiä kirjoittaessani olen Sarankulmassa seisovan toimiston sijaan YKIn kiltahuoneella etätöissä, mutta lupaan kesän kuluessa esitellä myös varsinaisen työpisteeni.

Kiltahuoneen vanha tulostin toimii ehkä huonosti tulostimena, mutta erinomaisesti alustana seisomatyöpisteelle

Lyhyenä kertauksena uusille kesätyöblogin lukijoille Valmet on prosessiteknologian, automaation ja palveluiden toimittaja sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle yli sadassa maassa. Yhtiö työllistää uusimpien tietojen mukaan yli 17 000 työntekijää ja sen toiminta on jaettu viiteen liiketoimintalinjaan, jotka ovat: palvelut, automaatiojärjestelmät, paperit, sellu ja energia sekä virtauksensäätö. Omat kesätyöni sijoittuvat sellu ja energia -liiketoimintalinjalle, jossa työskentelen sellutehtaille hajukaasujen keräily- ja käsittelyjärjestelmiä toimittavassa tiimissä. Hajukaasut ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan haisevia rikkiyhdisteitä sisältäviä kaasuja, joita muodostuu useassa sellutehtaan prosessivaiheessa ja joita jaotellaan keskenään muun muassa väkevyyden, räjähtävyyden, keräilykohteen ja muiden niiden sisältämien yhdisteiden perusteella erilaisiin keräily- ja käsittelyprosesseihin. Hajukaasuja kerätään ja käsitellään sellutehtaan päästöjen vähentämiseksi ja prosessiturvallisuuden parantamiseksi sekä kaasujen sisältämien prosesseissa käytettävien kemikaalien sekä energian talteen saamiseksi.

Itsestäni voin kertoa sen verran, että olen alkuperäisin Oulusta kotoisin oleva taidelukion kasvatti, joka kiinnostuikin draaman sijaan luonnontieteistä ja päätyi lukion lopulla lähes summanmutikassa hakemaan YKIlle. Hakupaikan valinnan perusteina olivat muistini mukaan ainoastaan halu muuttaa Tampereelle ja pelastaa maailma, mutta hyvällä tuurilla valinta on vaikuttanut osuneen kerralla nappiin. Omat opintoni YKIllä ovat kuluneiden neljän vuoden aikana keskittyneet ympäristötekniikkaan, jonka ohella olen lukenut muun muassa teollisuustalouden sivuaineen sekä hieman rakennustekniikkaa. Saadessani kesätyöpaikan hajukaasut eivät olleet itselleni kovinkaan tuttu termi, mutta oululaisena löysin nopeasti yhtymäkohdan niihin muistellessani kotipaikkakunnan sellutehtaan suloisia tuoksuja. Kaiken muun aiheeseen liittyvän tärkeän tiedon on sitten päässytkin opettelemaan töissä, ja vaikken voi sanoa olevani aiheen asiantuntija, voin ylpeästi kertoa osaavani jo pitkän liudan sellutehtaisiin liittyviä lyhenteitä merkityksineen.

Aiempina kesinä olen työskennellyt muun muassa Valmetin Kaukajärven tehtaalla tuotannossa sekä tehnyt kesäopintoja, joten tämän vuoden kesätyöt ovat itselleni ensikosketus toimistohommiin. Istumalihakset ovat saaneet hyvää lisätreeniä opiskeluvuoden jälkeen ja kahvi on maistunut, mutta päällimmäisenä mielessä ovat tällä hetkellä mielenkiintoiset työtehtävät, joista pääsette kuulemaan lisää ensi kerralla! Luvassa on ainakin monipuolisesti eri Office-työkaluja ja hajukaasujen käsittelyprosesseja. 

Hyvää (virallisesti kesäkuuhun siirtymisen jälkeen) alkanutta kesää kaikille,

Saana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *