Tuulivoimaa Tampereella: Mikael Ahtonen, AFRY

Heipä hei!

Meitis on Mikael Ahtonen ja toimin yhtenä tämän vuoden kesätyöblogin kirjoittajista. Aloitin toukokuussa toisena AFRY Future Stars-harjoittelijoista Wind and Solar Power and New Energy Systems -tiimissä AFRYllä Tampereella. Kaiken kaikkiaan harjoittelijoita aloitti Future Stars -ohjelmassa kanssani 41, joten sekin kertoo itsessään yrityksen koosta ja palvelutarjoamasta varsin hyvin.

AFRY on yrityksenä todennäköisesti jollakin tapaa tuttu monelle ykiläiselle, sillä onhan meillä ollut jonkin verran saunailtoja täällä Hatanpäällä (nuoremmat lukijat eivät ehkä ole tietoisia näistä) ja koska AFRY on sponsoroinut YKIn fuksien haalareita jo monta vuotta. Tänä vuonna AFRY sopi YKIn kanssa vuosisopimuksesta, johon sisältyy AFRY Future Stars -seminaari syksylle, joten laittakaapa tuleva tapahtuma korvan taakse.

Kuten jotkut saattavat tietää, olen viidettä vuotta aloitteleva vielä toistaiseksi kanditon energiateekkari. Sivuaineenani kandivaiheessa oli Uusiutuvat sähköenergiateknologiat, jonka vuoksi minut todennäköisesti valittiinkin tähän tiimiin. Esimerkiksi sivuaineen Tuulivoiman perusteet -kurssi antoi erinomaiset lähtötiedot työelämään, ja kurssilla tehty harkkatyö on käytännössä täysin yksi osa minun nykyisiä työtehtäviäni. Kurssiin ainakin vielä kaksi vuotta sitten kuulunut harjoitustyö toteutettiin tuulisuus- ja tuotantoanalyyseista ja nyt pääsen tekemään niitä työssäni.

AFRY on työnantajana yksi Euroopan suurimpia ja johtavia suunnittelu- ja konsultointiyhtiöitä. Yrityksessä työskentelee yli 17 000 rakennetun ympäristön, teollisuus- ja energia-alojen ja liikkeenjohdon konsultoinnin ammattilaista. AFRYn ammattilaisverkosto on laaja, jonka vuoksi tarjoamme esim. tuulivoimapalveluita koko tuulivoimalan elinkaarelle ja AFRY on toteuttanut tuulivoimahankkeita Suomessa ja ulkomailla jo kolmen vuosikymmenen ajan! AFRYn tarjoamat palvelut ovat olleet kysyttyjä, ja siksi olemme vuosien saatossa olleet yli 30 000 MW yhteistehon edestä mukana tuulivoimaprojekteissa ja olemme toimittaneet yli 200 tuulivoimaprojektia. Markkina-, sääntely- ja kaupallisia konsultointipalveluita olemme toimittaneet yrityksille yli 35 000 MW edestä onshore- ja yli 53 00 MW:n edestä offshore-tuulivoimaan.

AFRYn tuulivoimapalveluihin kuuluu esimerkiksi:

  • tuulivoima-alueiden kartoittaminen
  • tuulimittaukset
  • digitaaliset tuulimallinnukset ja -analyysit
  • AFRY Numerola-simulointipalvelut (CFD ja tuulisuusmallinnusta ml. kaupunkisuunnittelun tuulisuusmallinnukset)
  • ympäristö-, luvitus- ja kaavoituspalvelut
  • suunnittelu- ja hankintapalvelut
  • rakennuspalvelut
  • käyttö- ja kunnossapitopalvelut
  • liikkeenjohdon konsultointi
  • projektiarvioinnit

Toisin sanoen meidän tiimissämme ei jää tekemisestä pulaa! Olen itsekin päässyt piirtelemään ja suunnittelemaan tuulivoimaloiden asemakaavoja AutoCAD-ohjelmalla.

Tällä alalla tuntuu tapahtuvan: nyt jos joskus on hyvä aika tulla tuulivoima-alalle töihin. Pelkästään Suomessa on kesäkuussa julkaistun Tekniikka & Talouden uutisen mukaan (uutinen on maksumuurin takana, mutta esim. TEKin jäseneduilla tai Andorin kautta saatavilla) 44 300 MW edestä vireillä hankkeita ja 163 000 MW edestä sähköverkkoliitännän kyselyitä. Projektien määrä miellyttää ainakin tämän energiateekkarin silmää ja työura vaikuttaa valoisalta.

Loppukesä kuluu siispä töiden ja muutaman blogitekstin kirjoittamisen parissa. Todennäköisesti myös kirjoitan kandini loppuun, kunhan siihen jostain motivaatio löytyisi. Se on nyt pari kuukautta odotellut yhden laskentaosan ja viimeistelyn tekemistä, mutta wappu, työt ja yrjis (Ympäristöjohtaminen ja ympäristöriskien analysointi) ovat olleet hieman hidastamassa kirjoittamisen etenemistä.

Oikein hyvää kesää ja rauhallista juhannuksen odotusta!

Mikael

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *