AFRY Future Stars -urapolkuohjelma tutustuttaa harjoittelijat toisiinsa

Se ois taas kohta yks kesä takana ja ainakin osittain pahimmista helteistä on selvitty. Heinäkuu kului pääosin etätöissä kotitoimistolta käsin kikkaillen QGISsin ja Excelin kanssa. GIS ohjelmat ovat kyllä sen verran ihmeellisiä ja hienoja ohjelmia, että saisi kyllä olla niitä käytössä enemmänkin opiskeluissa.

Meillä käytössä oleva QGIS on ilmainen, avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota ei kyllä uskoisi ohjelman monipuolisuuden ja toimivuuden puolesta. Ohjelma tuntuu syövän ihan mitä tahansa tiedostotyyppejä mitä sille tarjoaa, kunhan niissä on tietenkin jonkinlaista karttatietoa. Voisin kyllä jossain välissä kokeilla mitä tapahtuisi, jos laittaisi Höyrytekniikan harkkatyön .csv muodossa QGISiin. Ehkä karttanäytölle lävähtäisi ratkaisu maailman energiakriisiin tai ilmastonmuutokseen. Vitsit sikseen, suosittelen kaikkia opettelemaan kyseistä ohjelmaa tai edes laittamaan ohjelman muistiin. Mikäli joskus™ tulee aiheeksi piirrellä kartalle alueita tai viivoja ja laskea alueiden pinta-aloja tai piirejä, on QGIS siihen erittäin kätevä työkalu. Ohjelma antaa kyseisiä arvoja mm. karteesiselle tai itse määrätylle maapalloprojektiolle. Tietty jos on myös naapurin kanssa kinaa vajan paikasta voi ohjelmasta helposti tarkastaa tonttien rajat. Työnkuvat eivät siis aivan hirveästi ole muuttuneet aikaisemmasta blogitekstistä, joten ajattelin vähäsen kertoa mitä AFRY Future Stars -urapolkuohjelmaan kuuluu normaalin työharjoittelun lisäksi.

Ohjelmassa panostetaan siihen, että harjoittelijat tapaavat toisiaan läpi laajan organisaation ja oppivat täten myös toisiltaan täysin eri tiimien toimintamalleista, työskentelytavoista, projekteista ja niin edelleen.

Olen harjoitteluohjelmassa tavannut muita opiskelijoita muun muassa Training Day -teemapäivillä, joita järjestetään neljä vuoden aikana. Aloitimme ohjelman AFRYn tapahtuma- ja yhteistyötilassa Otaniemessä toukokuussa, jolloin pääsimme kuulemaan käytännön vinkkejä sujuvaan starttiin työelämässä siitä lähtien, miten sähköposti muotoillaan ja miten käytetään yrityksen sisäisiä viestintäkanavia. Silloin kokoonnuimme harjoittelijoiden kanssa Tampereelta, Oulusta, Lappeenrannasta ja Vantaalta yhteen paikkaan.

Tampereen päässä meitä Future Stars harjoittelijoita ei ole kuin 6 henkilöä, joista minä olen ainoa AFRYn energiapuolella. Muut ovat infra ja rakennuspuolella, mikä ei sinänsä ole iso yllätys, koska onhan kyseinen liiketoimiala AFRY Finlandin toiseksi suurin prosessiteollisuuden jälkeen. Omassa tiimissäni on myös toinen Future Stars harjoittelija, jonka jotkut lukijoista saattavat jopa tuntea entuudestaan! Lassi on nimittäin IK:n viime vuoden puheenjohtaja ja hän työskentelee Vantaan toimistolla tuulisuusanalyysien ja -mittauksien parissa.

Seuraavaksi haluan kertoa vähän urapolkuohjelmaan liittyvien Training Day -teemapäivien sisällöistä.

Training Day 1: Business at AFRY + Working in Consulting

Meidän ensimmäisessä teemapäivässä kesäkuun alussa käytiin läpi nimen mukaisesti mitä kaikkea AFRY tekee, minkälaisia projekteja yrityksellä on ollut ja minkälaista on työskennellä konsulttina. Palveluja on jos jonkinmoista, joista minulle on ainakin tullut uutena se, että AFRYltä löytyy ydinfyysikkoja, biologeja, limnologeja, kaavoittajia, prosessisuunnittelijoita, liikennesuunnittelijoita, maanalaisten tilojen suunnittelijoita, LVI-puolen suunnittelijoita ja esimerkiksi geologeja! Jokaisen toimialan aluejohtajat tulivat kertomaan meille heidän urapolustaan ja he antoivat paljon erilaisia vinkkejä konsultoinnin työtehtäviin ja itsensä kehittämiseen.  Teemapäivän aikana myös käytiin läpi miten yleisesti ovat työt lähteneet käyntiin, ja minkälaisia odotuksia urapolkuohjelmalta kaikilla on.

Training Day 2: Recognize your potential + Career planning

Tässä teemapäivässä saamme organisaatiopsykologin oppeja siitä, miten tunnistaa omia vahvuuksia ja kehityskohteita työelämässä. Erilaisten työpajojen kautta opimme omasta urasuunnittelusta, omasta urapolusta ja ohjautumisesta kiinnostuksen kohteidemme pariin.

Päivän päätteeksi tietysti mennään pizzalle yhdessä kaikkien harjoittelijoiden kanssa, jee!

Training Day 3: Sustainability + Brave Leadership

Kestävä kehitys nousee AFRYllä kaikessa esiin. Siksi tässä Training Day -teemapäivässä keskitytään puoliksi kestävän kehityksen avainkysymyksiin, keskustelemme niistä yhdessä ympäristöliiketoiminnan asiantuntijoiden sekä kestävän kehityksen tiimin kanssa ja pohdimme esimerkiksi yhteisiä ongelma- ja kehityskohtia projektityöskentelyn näkökulmasta

Brave Leadership -osuudessa henkilöstöhallinnon asiantuntijat kertovat meille, miten johtajuuteen panostetaan AFRYllä. AFRYn arvoihin (rohkea omistautunut tiimipelaaja) perustuva johtamismalli on uusi konsepti AFRYllä ja sen perusperiaatteita avataan meille harjoittelijoille tämän teemapäivän puolikkaalla.

Training Day 4: Presentation + Facilitation Skills

Neljäntenä teemapäivänä keskitymme työelämässä tarvittaviin esiintymis- ja fasilitointitaitoihin. Erillinen esiintymistaitovalmentaja saapuu kouluttamaan meitä ja saamme kokeilla erilaisia tapoja esitellä mitä tahansa työelämään liittyviä esityksiä, teemoja ja kimurantteja tilanteita. Esiintymistaitoja ei voi työelämässä liikaa korostaa ja odotan innolla tätä koulutusta.

Seuraava haku AFRY Future Stars -urapolkuohjelmaan

Haku alkaa jälleen marraskuussa, joten suosittelen kyllä kaikkia YKIläisiä hakemaan AFRYlle vuoden mittaiseen harjoitteluun. Melkein jokaiselle AFRYn toimialalle haetaan Future Stars harjoittelijoita esim. verkosto- ja vesilaitossuunnitteluun, prosessiteollisuuteen ja energiateollisuuteen. Näin muutaman kuukauden jälkeen tuntuu jo siltä, että olen päässyt soveltamaan yliopistossa oppimiani asioita työelämään ja osaamiseni sekä ammatillinen itsetuntoni on kasvanut jo piirun verran toukokuusta. Odotan innolla, mitä tuleman pitää ja mihin tästä päädytään!

Mikael

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *