Terve taas, hyvä lukukansa! On aika jälleen päivitellä kuulumisia minun, Otson, kesätöistä Metsä Fibrellä Vilppulan sahalla. Tähän päivitykseen olisi tarkoituksena koota kuulumisten lisäksi vähän asioita tavanomaisen päivän työtoimenkuvasta sekä kertoa laadunvalvonnan merkityksestä ja toiminnasta sahatuotannossa.
Kesäni on sujunut oikein hyvin työskennellen sahan tuorelajittelussa. Niin sanotut talon tavat on opeteltu ja vuorotyön tuomaan opiskelusta poikkeavaan arkeen on totuttu. Koulun luentosaleihin voikin olla omat haasteensa istua uudelleen syksyn tullessa. Kesääni on kuulunut töiden ulkopuolella viikonloppureissujen tekemistä ympäri Suomea, ankaraa kuntoilua (sillä kesäkuntoon ei ole koskaan liian myöhäistä päästä) sekä kavereiden kanssa hengailua nauttien lämpimistä kesäkeleistä. Erittäin lämpimät säät ovat kuitenkin aiheuttaneet myös ikävyyksiä, sillä sellaisen teollisuuslaitoksen, kuin sahan, sisällä on ymmärrettävästi jo valmiiksi lämmin. Ulkona paahtava aurinko ja helle siihen lisänä viimeistään laittavat hien virtaamaan työskennellessä. Hellekeleille ei kuitenkaan kovin ärtynyt voi olla, ja hiki otsalla on vain pieni tekijä tavanomaisessa työpäivässäni. Aasinsiltana pääsenkin kertomaan, mitä työpäiviini oikein kuuluu.
Kuten jo edelliskerran tekstissä kerroin, työskennellessäni sahan tuorelajittelussa yksi työtoimenkuvaani kuuluvista piirteistä (ja merkittävä sellainen) on sahatavaran laadunvalvonta. Vaikkakin tavaran laatua tarkkaillaan monipuolisesti koko sahausprosessin ajalta, on tuorelajittelussa laaduntarkkailun tekeminen helpompaa verrattuna moneen muuhun prosessinvaiheeseen. Laudat ja lankut kulkevat tuorelajittelun linjoilla välittömässä läheisyydessäni mahdollistaen laadun tarkastelun niin tietokoneiden avulla, kuin myös silmämääräisesti. Tuorelajittelussa on helppo reagoida laaduttomiin lauta- ja lankkuyksilöihin sekä mahdollisiin jatkuvasti esiintyviin ei-toivottuihin piirteisiin sahatavaran pinnassa. Sahauksessa terien huonokuntoisuus, liika kulutus tai mikä tahansa muu pienikin haittatekijä terissä voivat aiheuttaa merkittäviä jälkiä sahatavaran pinnanlaatuun. Jos huomaan omalla pisteelläni, kuinka lankkujen tai lautojen pinnanlaadussa on huomattavaa pykälää tai terien aiheuttamaa muunlaista piirtoa, ilmoitan vuoroni sahaustyöntekijöille havainnostani. Teräpiirron aiheuttama ongelma selvitetään helposti sen sijainnista sahatavarassa ja sahan terät vaihdetaan uusiin oikeasta paikkaa jako- tai pelkkasahaa.
Sahatavarassa voi esiintyä myös muunlaisia haittoja, kuin teristä aiheutuvat piirrot. Kesän aikana olen päässyt näkemään enemmän tai vähemmän madonsyömiä lautakappaleita sekä hieman jo lahoutumaan alkavaa puutavaraa. Hiljattain myös sinistymän määrä sahatavarassa on kasvanut verrattuna vapun jälkeiseen aikaan, kun aloitin työt. Sinistymä on syvälle puun rakenteeseen ulottuvaa sienen aiheuttamaa värjääntymistä. Kaikkien yllätykseksi varmasti tulee, että sinistymä on väriltään sinistä!
Päivittäisiä puuhiani tuorelajittelussa laadunvalvonnan ylläpitämiseksi ovat raaka-ainekuvien tarkkailu, sekä kuvantamista tekevien kamerajärjestelmien toiminnan tarkastelu. Linjoilla on siis kamerajärjestelmät, jotka kuvantavat tuotteet määrittäen muun muassa tuotteiden epäkohtia. Kamerajärjestelmien toimivuutta tarkastetaan mittaamalla tarkasteltavan kappaleen dimensiot ensin käsin mittanauhan ja työntömitan avulla, minkä jälkeen tuloksia verrataan kamerajärjestelmän antamiin mittoihin.
Laadunvalvonnan ja sen ylläpidon lisäksi tuorelajittelussa on päivittäistä puuhaa ruuhkien purku eri paikoista linjaa, sekä automaatioon liittyvät ongelmat. Monesti nämä liikkuvat käsi kädessä toistensa kanssa. Voi sattua tilanne, jossa tietyssä kohtaa linjaa oleva laserilla toimiva kennojärjestelmä ei toimikkaan kunnolla, jolloin paikkaan voi syntyä kasa sahatavaraa. Ruuhkia voi syntyä myös esimerkiksi lautojen mennessä vinottain ja jäämällä jumiin tiettyyn kohtaa linjaa. Automaatiojärjestelmät ja kamerakuvat linjalla ovat kuitenkin apuna näissä tilanteissa. Linja pysähtyy automaattisesti, jos kennot havaitsevat tietyssä paikkaa muun muassa vinossa olevan laudan. Ruuhka-alue ja sen syy on helppo huomata linjalle asetetuista kameroista. Tuorelajittelussa tavanomaista toimintaa onkin automaatiojärjestelmiä ylläpitävät toimenpiteet, kuten kameroiden puhdistus, linjastojen siivoaminen kaikesta ylimääräisestä, raapan jatkuva ajo hylkytavaran poistamiseksi, sekä kennojen puhdistus pölystä ja muusta roskasta paineilman avulla.
Tuli aika kattavasti kerrottua työtoimenkuvastani ja sahan laadunvalvonnan perustoiminnasta omalla pisteelläni. Blogitekstien ei kuitenkaan ole tarkoitus pitkittyä liikaa, joten jätetään kolmanteen kirjoituskertaa vielä selitettävää. Silloin pitänee ainakin kertoa kuulumisiani huoltopäivistä sekä turvallisuuskulttuurista sahalla. Ensi kertaan siis, jatkakaahan kesästä nauttimista arvon lukutoukat!