Data-analyysia, reservimarkkinoita ja kiipeilyä: Ville Kumpulainen, Polar Night Energy

Moikka taas!

Huh, kylläpä kesä on edennyt vauhdilla ja monenlaista on ehtinyt tapahtumaan. Lomakausi on pyörähtänyt vaivihkaa käyntiin ja toimistolla on vähän hiljaisempaa. Myös minua ohjanneet R&D-tiimin jäsenet ovat lähteneet loman viettoon, mutta onneksi tekemistä on katsottu lomakaudelle yllin kyllin, niin ei varmaan tylsää ehdi tulla.

Aloitetaanpas hieman yleisemmällä katsauksella: Kesän alku ja kevät ovat olleet firman osalta melkoisen vilkkaita uuden laitosprojektin alkamisen ja henkilöstömäärän kasvamisen myötä.

Alkukesää meillä väritti toukokuun lopussa tapahtunut toimiston muutto, kun aiempi yhteiskäyttötoimisto Ratinassa lopetti toimintansa ja meidän piti etsiä uusi tila. Onneksi Finlaysonin alueelta löytyi meille uudet, hienot ja omat toimistotilat. Ratikan reitti vaihtui just sopivasti niin, että työmatkaan tulee vähän lisää kävelyä, mutta tuleepahan nautittua päivittäin kesäisen Koskipuiston maisemista.

Näkymät uuden toimiston kattoterassilta Finlayssonilla.


Sitten niihin itse hommiin: Kesätyöt alkoivat niin, että istuttiin porukalla alas ja katsottiin minkälaista osaamista mulla on ja millaisiin tehtäviin sitä kannattaisi suunnata. Kävi ilmi, että automaatioon olisi tulossa muutoksia reservimarkkinoille osallistumisen vuoksi ja näiden suunnitteluun pääsisi mukaan, sekä pari sisäistä selvitystä odotteli tekijäänsä, joten ne napattiin mukaan tehtävälistalle.

Automaatiopuolen tehtävät poikkesivat hieman kursseilla totutusta Matlabin simulaattorin pyörittelystä, mutta koulussa opitusta asiasta on ollut silti paljon hyötyä.

Äkkiä huomasin, että vastauksia kysymyksiin täytyisi kaivaa kerätystä prosessidatasta, mitä on jollain tasolla myös automaation kursseilla tehty. Prosessidatan analysoinnin ensimmäinen ja työläin vaihe oli itse datan kerääminen yhteen ja esikäsittely. Tässä käyttöön tuli vanha kunnon Python, joka onneksi oli itselle suhteellisen tuttu. Kuitenkin uutena opeteltavana asiana tuli datan käsittelyyn tarkoitettu kirjasto nimeltään Pandas ja tässä Google ja Stack Overflow olivat hyviä kavereita. Esikäsittelyn jälkeen itse analysointi oli suhteellisen suoraviivaista. Data-analyysin pohjalta saatiin hyviä vastauksia joihinkin kysymyksiin, mutta lisää tietoa voitaisiin vielä kerätä suorittamalla testejä laitoksella ja tätä tehdään mahdollisesti lomien jälkeen.

Pythonin ohjelmointiympäristön näkymä datan esikäsittelyvaiheessa. Osa tiedoista on peitetty.

Muun muassa tällaisia kuvaajia datan käsittelyn jälkeen piirrettiin helpottamaan datan tulkitsemista. Kiinteät viivat kuvaavat eri lämpötiloja ja katkoviivat eri ohjaussuureita.


Toisena isompana hommana on ollut Fingridin reservimarkkinoiden teknisiin dokumentteihin tutustuminen. Jos reservimarkkinat on aivan vieras käsite, niin tässä lyhyt selostus aiheesta:

Reservimarkkinat ovat Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin ylläpitämiä markkinoita, mistä Fingrid ostaa käyttöönsä tarvitsemansa määrän kapasiteettia sähköjärjestelmän tasapainottamista varten. Reservintoimittajiksi hyväksytyt toimijat voivat tarjota omaa vapaata kapasiteettiaan reservin toimitukseen ja sitä kautta ansaita rahaa joustamalla tarvittaessa tuotannossaan tai kulutuksessaan. Reservimarkkinoiden perimmäinen tarkoitus on ylläpitää sähköjärjestelmän taajuus tasapainossa 50,0 Hz arvossaan, jolloin käytännössä tuotanto ja kulutus ovat tasapainossa. Jos näin ei ole, (kuten yleensä ei täysin ole) niin taajuus putoaa tai kasvaa. Kun näin käy, reservikohteita pyydetään aktivoitumaan tai ne aktivoituvat automaattisesti joko nostamalla tai laskemalla tuotantoaan tai kulutustaan riippuen siitä minkälainen kohde on kyseessä ja mille reservimarkkinalle osallistutaan. Reservilajeja on useita ja niiden reagointinopeudet ovat erilaisia. Reservintoimittaja siis myy kapasiteettia, joka pystyy tarvittaessa reagoimaan vaadittuun suuntaan. Korvauksen saa kaikilta osallistumistunneilta riippumatta siitä aktivoituiko kapasiteetti tai ei.

Uusiutuvan energiantuotannon lisääntyessä tuotannon vaihtelu aiheuttaa entistä suurempaa tarvetta reservintoimitukselle. Tämä on merkittävä liiketoiminnan osa-alue energiavarastoille, jonka myötä myös meillä Polar Night Energyllä halutaan mahdollistaa kaikkien nykyisten ja tulevien varastojen osallistuminen markkinoille. Lämmön myynnin lisäksi voidaan reservimarkkinoille myydä omaa sähkönkulutuskapasiteettia sekä ladattaessa varastoa että, kun ei varsinaisesti haluta ladata.

Reservintoimittajaksi pääseminen edellyttää Fingridin asettaman hyväksyttämisprosessin läpäisemistä. Se tarkoittaa käytännössä tarkkojen teknisten vaatimusten täyttämistä, joka todennetaan Fingridin määrittämillä testeillä. Näiden vaatimusten ja testien ymmärtäminen vaati pitkähköjen teknisten dokumenttien tarkkaa lukemista ja epäselvien kohtien varmistamista Fingridiltä. Reservimarkkinat ja niiden vaatimukset ovat myös alati muuttuvia, jonka myötä uusimpia muutoksia ja tulevaisuuden näkymiä pääsee kuulemaan vuosittain järjestettävillä reservimarkkinapäivillä, jonka webinaaria seurasin mukavasti kotitoimistolta käsin.

Siinäpä varmaan enimmät hommat tähän mennessä. Toki työviikkoja ovat tahdittaneet säännölliset ja satunnaiset palaverit ja muut pienemmät hommat. Työtehtävät ovat olleet mulle hyvin mielenkiintoisia, vaikkakin välillä vaatineet pienten yksityiskohtien kanssa vääntämistä niin data-analyysin kuin teknisen dokumentaation puolella.

On ollut mukavaa saada omia hommia ja vastuutakin sopivissa määrin, mutta moneen kertaan on myös muistutettu, että harjoittelijana minulta ei odoteta vielä liikoja eli mitään isompaa ressiä on turhaa ottaa.

Työpaikkana Polar Night Energy on ollut erittäin mukava ja antoisa paikka, jossa pääsee työskentelemään tärkeän asian eteen asiantuntevassa porukassa. Työilmapiiri on ollut tosi avointa ja rentoa, ja pienemmässä porukassa kaikkien kanssa pääsee juttuun. Työhyvinvointia edistävänä asiana meillä on käytössä 30-tuntinen työviikko sekä joustavat työajat ja etätyömahdollisuus, jonka myötä olen itsekin ehtinyt nauttimaan kesästä.

Tässä onkin ehtinyt useampia reissuja tekemään ja kaikenlaista harrastamaan. Hauskana juttuna pitää mainita, että työporukasta löytyy useampia kiipeilyharrastajia ja teimme alkukesästä työporukalla kiipeilyreissun Nokialle, jossa pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kalliokiipeilyä. Se oli hurjaa ja hauskaa, ja suosittelen myös muille korkeanpaikankammoisille kiipeilyn ystäville.

Tässä kuvassa koeteltiin sormivoimia, kenkien grippiä ja omaa uskoa, kun kallioseinämän otteet koostuivat lähinnä pienistä seinämän epätasaisuuksista, joita pitkin ei ikinä tulisi mieleenkään lähteä kiipeämään ilman kunnon köysivarmistusta. Mutta ylös päästiin ja oli touhu todella kivaakin koettelemusten ohella 😀


Tässäpä kaikki tältä erää, ottakaahan iisisti ja syökää jätskiä! Palaillaan elokuussa vikan blogitekstin merkeissä.

Terkuin Ville

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *