Teoriasta käytäntöön – kesä käyttöönottoinsinöörinä: Olli Tammenlarva, Ballmovers

Aurinkoista syksyä kaikille! Niin ne vaan koulut lähtevät taas pyörimään ja kalenterit ynnä muut ajanlaskuvälineet saa kääntää syksyä kohti. Uudet fuksitkin pääsevät aloittamaan yliopistouransa – onnea hyvästä valinnasta ja tsemppiä tuleviin koitoksiin!

Viilenevät ilmat tarkoittavat sitä, että täälläkin on käännetty katse kohti tulevaa lämmityskautta. Lisälämmöntalteenottolaitoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 alkupuolella, mutta olemassa oleva Naistenlahti 3-biokattila käynnistetään normaalisti vuosihuollon jälkeen. Ihan vielä ei tulia tarvitse pannuun sytyttää, mutta oman aikataulupaineensa olemassa olevan laitoksen ylösajo tietysti tuo projektille, sillä tietyt kokonaisuudet lisälämmöntalteenottolaitoksesta pitää olla valmiina siihen mennessä.

Me Ballmoversilla koordinoimme ja hoidamme lisä-LTO:n käyttöönoton yhdessä Tampereen Energian kanssa. Hommaa siis riittää tulevina viikkoina ja kuukausina.

Laitoksen asennustyöt ovat hyvällä mallilla ja käyttöönottoakin on jo päästy tekemään. Koko projekti on jaettu noin kahteenkymmeneen eri järjestelmään, ja jokaiselle järjestelmälle suoritetaan paljon erilaisia tarkastuksia ja testejä. Esimerkiksi uuden tuubilauhduttimen piiriin menee yli 150 000 litraa vettä, ja sen täyttö ja huuhtelu on suunniteltu 3D-mallin ja Excelin avulla.

Käyttöönottoa tehdessä jalkaudutaan usein toimistolta kentälle. Kuvassa meneillään pumppaussäiliön huuhtelu.

Käyttöönotossa tehdään ja osallistutaan moniin erilaisiin tarkastuksiin. Järjestelmille tehdään mekaanisia sekä sähköistykseen ja instrumentointiin liittyviä tarkastuksia. Järjestelmät käydään läpi PI-kaavion ja muiden suunnitteludokumenttien kanssa ja tehdään tarvittaessa ”punakynät” eli as-built dokumentit. Järjestelmille suoritetaan IO-testauksia sekä toiminnallisia testauksia, jonka jälkeen eri järjestelmille tehdään kuumakoestukset. Lopulta lämmöntalteenottolaitokselle suoritetaan koekäyttö, jonka jälkeen laitos luovutetaan asiakkaan käyttöön. Täten asiakas voi olla varma, että laitos toimii turvallisesti, tehokkaasti ja suunnitellusti.

Yksi iso kokonaisuus on ollut sähköistys, sillä lämmöntalteenottorakennukseen tulee oma 5,25 kilovoltin syöttönsä. Perinteinen ”väri väriin ja loput maihin” ei enää tässä riittänyt, vaan kaapeleille ja kojeistoille on suoritettu erinäisiä tarkastuksia, mittauksia ja testejä yllin kyllin. Myös instrumentointia ja automaatiota on tullut ihmeteltyä melko paljon – jokainen moottori, mittari, venttiili, kytkin ynnä muu on testattava erikseen. Käytännössä homma toimii niin, että kentältä otetaan radiopuhelimella yhteys valvomoon, ja sitten aletaan tutkimaan, meneekö laitteesta signaalia perille asti. Jos ja kun yhteys on löydetty, varmistetaan vielä, että laitteeseen liittyvät parametrit ovat oikein, eli painemittari näyttää painetta oikealla skaalalla, moottori pyörii oikeaan suuntaan ja niin edespäin. Myös automaatiopiireihin liittyvät säädöt ja lukitukset testataan.

Kuva tuubilauhduttimen päältä. Kuvanottohetkellä odoteltiin lauhduttimen täyttymistä ja ilmausventtiilin sulkemista.

Työpäivät ovat sisällöltään vaihtelevia, vaikka tietyt asiat, kuten aamupalaverit ja asennustarkastukset toistuvatkin päivittäin. Tätä kirjoitellessa meneillään on laitoksen kaukolämpöputkiston täyttö.

Blogi on ollut mukava tapa tiivistää, mitä kesän aikana on tullut tehtyä ja mitä kaikkea on oppinut – käyttöönottoinsinöörin rooli on opettanut valtavasti sekä teoriaa, prosessipuolta että etenkin käytännön asioita. Tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä suunnitteluhommissa ja oikeastaan ihan kaikessa. Suosittelen siis kaikkia hankkimaan ainakin jotain käytännön kokemusta alaltaan, siitä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa!

Tässä meikäpojan kesämuistelmat tältä erää, tulkaa nykimään kiltahuoneella hihasta tai laitelkaa viestiä, niin jutellaan lisää 😎

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *