Ballmoversin kesäterveiset: Olli Tammenlarva, Ballmovers

Kesää on nyt jo hetki vierähtänyt ja töissäkin on ehtinyt tapahtua yhtä sun toista. Kesän ajan olen työskennellyt Naistenlahdessa voimalaitostoimistolla, tästä kun on lyhyt matka samalla tontilla sijaitsevalle työmaalle. Hyvän sijainnin lisäksi maisemat Näsijärvelle ovat oikein kivat, joten mikäs täällä on kesää vietellä.

Maisemat NSL3-biokattilan katolta. Ei voi valittaa.

Nopeana kertauksena edelliskirjoituksesta: Ballmovers on energia- ja prosessialan projektinjohdon asiantuntijayritys, joka on perustettu vuonna 2022. Ballmoversin toimipiste sijaitsee Tampereella, mutta projekteja on tietysti paljon muuallakin. Itse työskentelen kesän ajan tukevasti Tampereen kamaralla, nimittäin Ballmoversin asiakkaalla Tampereen Energialla Naistenlahdessa.

Tampereen Energialle on tulossa uusi lisälämmöntalteenottolaitos, joka tuubilauhduttimen ja lämpöpumppujen avulla ottaa noin 20 MW lämpöä talteen biovoimalaitoksen savukaasuista. Voimalaitoskattilan savukaasut johdetaan savukaasupesurin kautta savukaasulauhduttimelle, jonka jälkeen savukaasujen lämpötila on enää noin 50 astetta. Uusi lisälämmöntalteenotto lisää savukaasujen käsittelyyn vielä yhden savukaasulauhduttimen, jonka jälkeen piipusta tulevien savukaasujen lämpötila on enää vain noin 20 astetta. Koska savukaasujen lämpötila on tässä vaiheessa niin matala, ei lauhduttimessa kiertävää jäähdytysvettä voida ohjata suoraan kaukolämpöverkkoon. Sen sijaan se viedään lämpöpumpuille, joilla lämmitetään kaukolämpövettä. Järjestelmä pienentää kaukolämmön tuotannon hiilijalanjälkeä, vähentää polttoaineen käyttöä ja parantaa tuotannon kustannustehokkuutta.

Naistenlahden voimalaitosalue ilta-auringossa.

Ballmovers koordinoi ja toteuttaa lisälämmöntalteenottolaitoksen käyttöönoton yhteistyössä tilaajan kanssa. Käyttöönotossa muodostetaan toimiva kokonaisuus laitoksen yksittäisistä järjestelmistä ja laitteista. Laitoksen toimivuus ja turvallinen käyttö varmistetaan testauksilla ja koekäytöllä ennen tuotannolliseen käyttöön luovutusta.

Tätä tekstiä kirjoitellessa rakennustyöt ovat vielä kesken, joskin suurin osa isoista laitteista on jo asennettu. Painekokeet, asennustarkastukset, kytkennät ynnä muut toimet ovat kovassa vauhdissa.  

Työpäivät alkavat työmaakokouksella, jossa käydään urakoitsijoiden kanssa läpi päivän tehtävät, tärkeimmät turvallisuusasiat ynnä muu ajankohtainen. Sen lisäksi on yleensä yksi tai kaksi muuta palaveria, joissa keskustellaan esimerkiksi painekokeista, sähköistyksistä, putkistojen huuhteluista tai urakoitsijan urakan etenemisestä ja seuraavista työvaiheista.

Näiden palaverien lisäksi teen paljon erilaisia dokumentteja, seuraan asennustöiden ja projektin edistymää sekä päivitän laitoksen 3D-malliin asennusten edistymistä. Excelin, PowerPointin, PI-kaavioiden ja erilaisten PDF-työkalujen kanssa tulee vietettyä aikaa päivittäin. Käyn myös laitoksella ja työmaalla päivittäin seuraamassa asennuksia ja tutkimassa esimerkiksi prosessierotuksia.

Mieltäni on lämmittänyt paljon myös työmaalla tapahtuvat suuret nostot. Isot laitteet ovat painavia (ja isoja), joten niiden nostoon tarvitaan isoja nostureita. Uuden tuubilauhduttimen nostamiseen tarvittiin yksi Suomen suurimmista ajoneuvonostureista. Liikenteen sujuvuuden vuoksi nosto tehtiin keskellä yötä. Lauhdutin painaa melkein sata tonnia, mutta nosto sujui hyvin ja aikataulussa.

Nopeet liikkeet (ja isot koneet) ovat näyttäviä.

Näillä puheilla seuraavaa ja viimeistä blogikirjoitusta kohti! Nauttikaa kesästä ja koittakaa malttaa töiden lisäksi tehdä jotain muutakin kivaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *